ציוד צמה הוא הגדרה לציוד מכני כבד, ציוד אשר משמש לבנייה אזרחית וצבאית, הוא משרת חברות וקבלני בניין לצורך הריסת מבנים, יישור קרקע, פינוי אבנים, סלילת כבישים, סלילת מסילות ברזל, ועוד מגוון רחב של עבודות שבלעדיהן לא ניתן לבנות מבנים חדשים. ציוד צמה משמש גם חברות כרייה ומחצבות לצורכי עבודה מסוגים שונים במקום.
אנחנו יכולים למצוא שני דרכי שימוש עיקריות בציוד צמה. דרך אחת היא באמצעות רכישת ציוד זה ישירות מהחברות שמספקות אותו. מדובר בחברות אמריקאיות, אירופאיות וכן ניתן למצוא ציוד צמה שמגיע לישראל מיפן, דרום קוריאה וסין. דרך שנייה היא באמצעות השכרת ציוד צמה לצורך עבודה מסוימת. מדובר בציוד צמה שמושכר לצורך תקופת זמן או לצורך פרויקט מסוים ומוחזר לאחר מכן. במקרה כזה, יש לוודא שישנו גורם מקצועי מטעם החברה או הארגון שמוסמך להפעיל ציוד צמה. קבלנים וחברות בנייה רבות, שוכרים לא פעם את שירותיהן של חברות מקצועיות לצורך עבודות עם ציוד צמה מסוגים שונים.
חשוב להבהיר, ציוד צמה הוא לא ציוד רגיל, הוא יכול להיות מאוד מסוכן אם מי שמפעיל אותו לא יודע כיצד לעשות זאת ואם השטח לא מוגדר מראש כאזור עבודה. זו הסיבה שבכל מקום בו ציוד זה מופעל, הוא נתחם היטב על מנת שגורמים לא מורשים לא ייכנסו אליו, מוצבים שלטים ברורים שמונעים כניסה של אנשים וכלי רכב לא מורשים, וכן רק מי שמוסמך לעלות על אותו ציוד אכן יעשה זאת.
מה נכלל תחת הגדרה של ציוד צמה
ציוד צמה כולל, כאמור, מגוון רחב של כלים. בין היתר הוא כולל טרקטורים, דחפורים, שופלים, מחפרים, מעמיסים, מפלסות, מגרדות, מכבשים, מקרצפות, כדורי הריסה ועוד. מדובר על ציוד מגוון שנעשה בו שימוש לצרכים שונים כאמור.
בכל אחד מהכלים הנ"ל, יכול הגורם המקצועי אשר עובד עליו להשתמש בו רק אחרי שקיבל הכשרה מתאימה. במקרים רבים הכשרה על כלי מסוים מאפשרת שימוש גם בכלי אחר כול עוד הוא עבר את המבחנים המתאימים. בכל מקרה, אפשר למצוא מערכות שמכשירות לכל אחד מהכלים, הן מבחינת שימוש והן מבחינת תחזוקה.
לא ניתן לראות את הבנייה המודרנית ללא ציוד צמה, מדובר בכלים האטרקטיביים ביותר לצורך בנייה והריסה, יישור וסלילה, על כן אין זה מפתיע שחברות בשוק האזרחי והצבאי משתמשות בציוד צמה לכל עניין, זאת על מנת לאפשר עבודה בטוחה ותנאי שטח מתאימים בהמשכה.